Teknik Bilgiler

Tiner Nedir?

Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır. İnşaat sonrası boya kalıntılarının temizlenmesinde kullanılır. Solunarak akciğerlere çekilmek suretiyle uyuşturucu olarak kullanımı ve bu amaçla satımı suçtur.

Tinerli boya uygulamaları yapılırken mutlaka boya ile aynı cins tiner kullanılmalıdır. Boya ambalajlarında boya için kullanabileceğiniz uygun tiner belirtilmiştir.

Tinerler ayrıca temizlik, leke çıkarma veya boya sökme işlemlerinde de sıkça kullanılır. Sentetik tiner bu işler için biraz zayıf kalsa da genellikle yüzeylerde herhangi bir yıpranmaya veya solmaya neden olmaz.

Selülozik tiner ise leke çıkarma, boya sökme gibi işlerde daha başarılıdır. Fakat cam yüzeylerde solma, plastik yüzeylerde erime ve solma, elbisede sertleşme ve renk kayması yapar. Bu yüzden selülozik tinerle yapacağınız temizleme işlerinde, yüzeylerde önce görünmeyen küçük bir kısımda test yapmak daha faydalı olacaktır.

Bu tip uygulamalardan sonra tiner uygulanan yüzey sabunlu su ile silinmeli veya yıkanmalıdır. Ayrıca her iki tiner çeşidi de ten ile temas ettiği takdirde çatlama ve yanma yapar. Bu gibi durumlarda temas eden bölge hemen sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Sentetik Tiner: Sentetik boya, astar ve verniklerin inceltilmesinde ve uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılır. Kokusuz türleri de mevcuttur.

Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için selülozik tiner kullanılır. Tüm selülozik boyalar, selülozik astarlar, selülozik dolgular, selülozik parlak ve ipekmat verniklerin uygulamasında inceltme amaçlı kullanılır.